В сравнение с 2021 г. се очаква над милион и половина

...
В сравнение с 2021 г. се очаква над милион и половина
Коментари Харесай

Съвет: Заделете по десет лева отгоре на всеки 100 лева за предстоящия летен сезон

В съпоставяне с 2021 година се очаква над милион и половина повече чужденци да посетят страната, сподели пред БНР Румен Драганов, директор на Института за разбори и оценки в туризма. Той добави, че  " има към 100% плюс " на пътуванията на българите в чужбина.

" По Великден от 340 000 пътувания към 60 000 ще се осъществят в чужбина, а останалите – у нас. Чакаме 70 000 чужденци да посетят България за празниците ", разясни Драганов.

" Притеснението е хоризонтът. Миналата година туризмът беше спрян от неналичието на небосвод. Това убива туризма. Миналата година загубихме над милион туристи. Имаше едно блуждаене. Сега виждаме, че е било безсмислено, може би за това време е било свястно, само че това лято не би трябвало да се получава, така като има голям интерес за пътувания към България ", разяснява Румен Драганов в предаването " Преди всички ".

Той акцентира този интерес към страната ни за идния сезон в подтекста на рестриктивните мерки за полети поради войната в Украйна и уточни, че има полети от необикновени за нас като туристическа дестинация места, да вземем за пример Хърватия, Швейцария или Испания.

Според Драганов в тези сложни времена туризмът ще покаже по какъв начин работи, тъй като " не се нуждае от редки метали, петрол и газ в тези размери, в които се нуждаят други производства ".  

Заради свръхпредлагането и огромната конкуренция Румен Драганов не чака фрапантен скок в цените на хотелите. Той поучава за идния сезон да заделим по 10 лв. от горната страна на всеки 100 лв..

" Ред неща се рационализират, тъй че цената да се резервира. Виждаме и други, които са нараснали цената – най-много до 20%. И двете формули ще ги следим. "

По тематиката с бежанците, настанени в хотели у нас, Румен Драганов съобщи, че " украинците няма да попречат на сезона, защото имаме свръхпредлагане ".

" Имаме свободен потенциал ", увери той.

" PCR тестванията са бизнес и този бизнес лобира. Ако ги питате тях, те ще кажат – дано да останат. Става въпрос за пари ", съобщи Румен Драганов преди идното чуване на основния държавен здравен контрольор в парламентарната комисия по туризъм за облекчения за влизане в страната. 

" Туроператорите, хората от дълго време не помниха за тази пандемия. PCR проби, документи – всичко това би трябвало да отпадне, тъй като пречи на свободните пътувания. Хората привикнаха – в случай че им желаят и по два PCR теста, ще ги вършат, само че те са безусловно безсмислени и пречат. Разбираме за бизнеса, положителни пари направиха тези, които ни продаваха някаква съчка на цената на брилянти и диаманти, плюс злато и платина, взети дружно. Благодарим им, само че оттук насетне – не. Минаваме към други типове бизнес. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР